fuck our lives

Flera dagar gick vi över isen. Vinden ven hela tiden omkring oss outtröttlig och målmedveten. Som för att göra allt i sin makt för att hindra oss. Och i ett fall lycjades den. När vi slog upp skydd för natten saknades en av oss. Jag kommer inte ihåg hans namn, nånting på J kanske. Ingen hade märkt att han försvunnit förutom när vi stannade, och det fanns ingenting vi kunde göra. Stackaren hade antagligen halkat efter och tappat bort oss och sedan frusit ihjäl, eller skulle komma att göra under natten.
Känslan av att vara därute kändes som att ha somnat på tåget och klivit av på ändstationen där tåget som försvinner bort i natten är det enda tecknet på liv och civilisation. Jag tänkte ett tag på hur den borttappade killen måste ha känt sig, uppgiven, övergiven, sakna alla så jävla mycket och veta att man ska dö därute, ensam och utan att en enda människa märker det, bara vara ett stycke frystorkad vävnad bland så många andra på glaciären. Hu.
Efter drygt tre veckor efter det att vi lämnat Huvudstaden hade vi fortfarande inte stött på fientliga soldater, men rädsla för livet hade alla ändå. På glaciären fanns faror som inte var mänskliga, som inte hörsammade några böner om livet eller hyste någon medkänsla eller skuld. Jag tänkte på det. Gräver man upp en rabatt kommer det alltid ogräs dit, och man rycker bort det men det kommer alltid tillbaka. Jag tänkte vidare. Djur lever på gräs som finns på en plats, tar gräset slut drar de vidare till nästa ställe, och då hinner gräset på första stället växa tillbaka, men människan har slagit sig ner och vägrar låta hålet de skapat fyllas. Naturen är som en morallös domare som dömer alla som träder utanför balansen, och människan är den enda som inte står sitt kast, och på glaciären lever ingenting och ingenting har möjlighet att överleva här, men vi trotsar det ändå, men det kan antagligen bara sluta med att naturen hittar oss och har snabb rättegång och dömer oss alla till döden, utan att lyssna på någon advokat eller jury.
Vi stötte ofta på dolda, förrädiska sprickor i isen som skulle skicka en 50-100 meter ner till döden, så vi hade bundit ett rep runt midjan som sammanlänkade som som en stor, lång kedja, för skulle en falla hejdades fallet tack vare oss andra.
Skulle man titta ner i sprickorna kunde man se spåren av mindre förberedda. På glaciären hade många soldater och expedtitioner och karavaner färdats under flera hundra år, så bland resterna fanns hur mycket historia som helst bevarad. Även på marknivå fanns liknande skrot kvar, det finns ingen som städar här naturligtvis, så gamla slagfält finns välbevarade tack vare kylan. Vi stötte på en del såna, och det var aldrig en behaglig syn, och man tycktes inte heller vänja sig vid de fortfarande urskiljbara ansiktsuttrycken. Vid ett tillfälle fann vi ett tält med ihjälfrusna kroppar tätt liggandes intill varandra under filtar i ett sista försök att bevara kroppsvärme, och vid ett annat en kommunikationsofficer som fortfarande höll i radion som om han för evigt väntade på en order som reträtt.
Med naturens fientlighet längtade man nästan efter motståndare av kött och blod, som man visste hur de fungerade, vad som dödade och inte, vad som beskyddade och som man kunde kommunicera med. Men det verkliga kriget utkämpades individuellt. Att någon diplomat klantat sig under något politiskt möte, och det andra landets armé som förmodligen rörde sig här ute på de gråvita vidderna kändes otroligt långt borta. Var och en av oss slogs för livet mot klimatet och hopplösheten, vars klor och tentakler borrade sig djupt ner i skinnet och hjärtat. Hungern gick inte att jämföra med kylan, och moralen var så låg att man knappt förmådde tänka, än mindre tala. Till och med de med verklig krigserfarenhet, där ibland vår kapten såg ut att ha tappat hoppet. Vi hade ungefär två veckors proviant kvar och 20 mil att avverka till väderstationen.
Fyra dagar efter att J hade försvunnit föll en ung kille ihop i ledet. Vi försökte hjälpa honom upp men hans viljestyrka var som bortblåst. En av de erfarna soldaterna hukade vid honom och frågade efter hans namn. Schetz Palov, men det fick jag reda på senare. Den erfarne bad oss att gå vidare, och efter några meter hörde vi ett pistolsskott som snabbt åts upp av vindens ylande. Ingen såg sig om.

3. om Alev och Konstance

Under de där tre dagarna vi stannade bland ruinerna hade jag lärt känna Alev och Konstance bättre, trots att jag själv var ganska tystlåten av mig. Med Lewis och Soerst fungerade det bra, vi gick lång väg tillbaka, Soerst och jag var barndomsvänner och Lewis hade jag lärt känna genom motståndsrörelsen, under den senare studietiden. Vad nu motståndsrörelsen hade givit oss, den första planerade kuppen hade blivit uppskjuten på grund av krig.
Alev och Konstance hade iallafall fattat ett visst tycke för mig, de hade båda förmågan att låta tystnad förflyta utan att någon kände obehag, vilket passade mig utmärkt. Innan vi blivit inkallade hade Alev varit hamnarbetare, men till nyligen revisor på hamnkontoret efter det att han hjälpt till med att lista ut var vissa kuponger tagit vägen vid utbytet av varor med utländska båtar. Några huvuden rullade och Alev blev befordrad.
Konstance hade varit receptionist på den största av de privatägda milisbyråerna på södra, och när alla män i duglig ålder och skick kallades in klädde hon ut sig till man och gick med. Inkallningen på södra var inte särskilt noggrann och en mer eller mindre utan papper spelade inte så stor roll. Det var ju knappast destination paradis och de flesta utan papper skulle gå under på gatan, i razzior eller i tukthusen. När hon blev upptäckt som kvinna gjordes det ingen större affär av det, de behövde ändå manskap.
Innan militären hade hon haft en lång fläta vanligtvis, som hon brukade bleka och blondera, men nu hade hon en pageliknande frisyr som var volymlös och orangeråttfärgad av blekmedlen. Hon hade en ganska skarp spetsig näsa och smala breda ögon. Munnen var liten och nätt med tunna läppar. Hennes ansikte var smalt och kindbenen syntes tydligt, kanske på grund av svält.
Efter de tre dagarna bland ruinerna hade Alev orienterat sig väl och märkt ut den snabbaste rutten till väderstationen. Vi hade ätit sparsamt under tiden, eftersom stoppet inte varit planerat och det var mycket möjligt att maten skulle ta slut innan vi nått vårt mål, men vi hade inget val än att fortsätta.

2. vad sliten man blir

Våra överordnade hade berättat att det skulle finnas över 1200 dagsransoner på stationen och bara tanken på väggar som kunde hålla vinden borta gav alla en längtan att ta sig dit. Vad gällde våra egna matreserver hade vi haft 40 ransoner var, varav hälften hade gått åt vid det laget vi slog läger i 10våningshusen.
Soerst och Lewis var de enda jag var bekant med sen tidigare, men hade lärt känna kartologen Alev och en kvinna från understödsgruppen som hette Konstance.
Lewis hade blivit mer tillbakadragen efter det att han förfrös näsan, jag kan tänka mig att hans självförtroende brast i småbitar. Han hade tidigare haft ett säreget men vackert ansikte innan, med stora påsar under ögonen och rätt stora läppar, men bristen på bra mat och sin näsa hade gjort honom ännu mer hålögd och ansiktet hade insjunknat på något sjukligt sätt.
Soerst såg mer ut som vanligt, förutom att han hade magrat en tio femton kilo. Och skrattrynkorna användes inte så ofta längre. Till sin tjänst på norra hade han klippt till en proper tidsenlig frisyr, men nu hängde luggen i flottiga stripor och resten inbakat i en svettig, stinkande dreadskaka under hjälmen. Soerst och jag var till synes att döma de äldsta i gruppen, 30 år vardera.
Alev var lång och kraftig, ingen kroppshydda man hade förväntat sig hos en kartolog, men han hade ett riktigt läshuvud. Håret hade han hållt snaggat sen militörutbildningen på Kartoteket, och han hade styrketränat länge och var i bra form. Han hade dock ett riktigt babyface, så var det inte för helskägget hade han sett 10 år yngre ut.
Konstance var den enda kvinnan på understöd i hela armén. Hon hanterade de stora vapnena riktigt bra och var väldigt snabb på att montera dem, men hon var inte så stark som männen i hennes grupp, och det fick hon höra mycket. Jag vet inte om någon gjorde några närmanden på henne, men jag kan tänka mig att det inte var helt enkelt att vara enda kvinnan. Många, ja, alla männen hade varit länge ifrån en kvinnas beröring och gud vet hur långt de kan gå för det.

stockholmssmitta

Det som är så in i helvete äckligt med de som blir smittade är att det snarare än aggression är det ångest och sorg som driver dem. De vrålar inte eller vräser, de liksom gnyr, kvider, gråter istället, som witches i L4D. Det var det vi hörde utanför fönstret den där första dagen, inte någon frisk människa, utan någon som redan omvandlats. Man kan se rädsla i deras blickar och rörelser. Fruktan typ, som hos någon som överkryllas av spindlar eller kackerlackor. Panikslagna. Och skitfarliga.

1. Soerst och jag och kriget

Soersts post på norra sidan kunde tydligen inte rädda honom. Hans bakgrund från södra vägde för tungt och nu var vi tillsammans igen, på samma ruta, på fronten.
Vi hade slagit upp ett läger i ett par övergivna 10våningshus, men glaciären täckte de undre åtta våningarna som gapade tomt och mörkt under oss. Det var skönt att äntligen kunna göra upp eldar för att värma oss, ute på isvidderna blåste det för mycket eller så röjde vi vår position. På vägen till 10våningshusen hade det enda krig vi fört varit mot klimatet, och hälften av oss hade förlorat tår eller fingrar till kölden. Lewis Esping hade förlorat sin näsa.
Vi var en samling på 40 personer, alla rekryterade från södra, eller med bakgrund därifrån. Till och med vårat befäl var från södra. Militärerna från norra satt tryggt och varmt i Huvudstaden, smuttar konjak och flyttade pjäser på en karta.
Gränspatrullen, där vi ingick, var uselt utrustad, men kängor som vi själva vadderat med tidningspapper och trasor, och avklippta fingervantar som gjorde det outhärdligt att fatta våra iskalla gevär. Vi hade tunga, vita vadmalsrockar med kapuschong, och under den hade vi tagit på oss vad vi hade, lusekoftor, flanellskjortor och allsköns annat som gav många lager för att inte släppa ut dyrbar kroppsvärme. Runt hjälmarna hade vi lindat sjalar och halsdukar så de skulle sitta bättre och samtidigt värma öronen. De som var gamla nog hade helskägg för värmens skul, men vi hade några bland oss som var inkallade trots att de inte var myndiga än. Alla hade i vilket fall som helst virat tyg över hela huvudet sånär som över ögonen, men i Espings fall hade inte ens det hjälpt. Han såg nästan ut som en döskalle med sin svarta halva näsa.
I lägret stannade vi i några dagar. Det var tänkt att vi skulle slå upp en morsestation men vädret och avståndet gjorde det omöjligt. Vår kartolog hade märkt ut vår position (efter mycket om och men, gränslandet var fullt av ruiner som de här) och satt ut nytt mål.
Så där tillbringade vi tre dagar för att återhämta oss, försöka se vart vi var och förbereda oss inför nästa uppgift, att nå en väderstation på Novratoppen, en plats där man hade god sikt över Novrapasset, en flaskhals och det enda stället man kunde korsa den kilometerbreda Pabstklyftan på 30 mil endera hållet. Att hålla väderstationen kunde vara nyckeln till att stoppa, eller iallafall försena den fientliga armén.

RSS 2.0